0
sunscreen

Защо слънцезащитата е важна през всички сезони?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Какво представлява слънцезащитата и защо е полезна за нас?

Всички сме чували изрази като “кожа, целуната от слънцето” и моментално си представяме апетитен летен загар и кожа с мекотата на кадифе. Проблемът с тази „целувка“ е, че тя може да бъде много опасна и вместо да ни носи щастие, тя може да доведе до много и сериозни проблеми за здравето ни. Дерматолозите твърдят, че ултравиолетовите лъчи на слънцето са мощни и само 15 минути навън са достатъчно излагане, за да причинят увреждане и потенциално рак на кожата в дългосрочен план. Най-доброто лекарство за всяка болест е превенцията, затова и днес ще ви разкажем повече защо е важно да ползвате слънцезащита и то не само на плажа!

Какво представлява SPF?

Това е така нареченият слънцезащитен фактор и представлява способността на продукта да предпази определени части от тялото ни от ултравиолетовата светлина, която е причинител на различни видове слънчеви изгаряния и рак на кожата. Слънцезащитните продукти с  по-широк спектър предпазват от всички видове UV лъчи. Въпреки че кожата е най-уязвима, когато сте на почивка и се излагате пряко на слънце, рискът от нейното увреждане е проблем през цялата година, защото UV светлината не знае дали е лято и вие сте на ваканция или е есен, и се пазите от дъжда. Макар и да е облачно навън, облаците пропускат над 85% от лъчите през себе си. Не забравяйте, че слънчевата светлина също е отразяваща. През летните месеци се отразява от водата и пясъка, а през зимата от снега. Ако прекарвате време в планината и се наслаждавате на зимни спортове, вие сте изложени на повишен риск от увреждане от слънцето, също толкова, колкото ако карате сърф на плажа.

Защо да ползвате слънцезащита през всички сезони


Предотвратете признаците на стареене

Колкото повече се излагаме на слънце, толкова повече увреждаме еластина, колагена и кожните ни клетки. Макар и едно изгаряне на кожата да не доведе до проблеми, то периодичното прекаляване с UV светлината със сигурнист ще се окаже проблем за вида и здравината на кожата ви. Този проблем е толкова сериозен, че е заслужил свое собствено име – фотостареене. Често срещано състояние е при тези, които прекарват известно време на слънце без слънцезащитни продукти – особено на 20-те и 30-те години. За щастие, тези кожни проблеми могат да бъдат предотвратени с ежедневна употреба на слънцезащитни продукти и правилна хидратация.

При често възпаление на кожата

Хората, които страдат от псориазис или розацея, знаят колко болезнени могат да бъдат тези състояния на кожата. Защо да ги задълбочавате, след като може да се погрижите за тях? Когато кожата ни е изложена на UV лъчи, това може да причини болезнено зачервяване и възпаление. Носенето на слънцезащитни продукти всеки ден помага за предотвратяване на допълнително възпаление от вредните лъчи. Ако сте склонни към зачервяване и имате чувствителна кожа, потърсете слънцезащитен крем с нежни и натурални съставки.

Намалява риска от рак на кожата 

Както казахме, UV лъчите са една от основните причини за поява на рак на кожата. Веднъж, когато стигнете до този проблем, лечението е бавно и болезнено, затова по-добре вземете мерки навреме и се защитете. За да намалите риска от развитие на това заболяване, препоръчваме да използвате минимум SPF 30 в ежедневието си. За още повече защита можете да използвате SPF с по-високо ниво, като дневния крем за хидратация и слънцезащита за лице SPF 50 City Cocoon. Не забравяйте, че ако прекарвате повече време на открито или работата ви изисква да се намокрите или потите повече, то трябва да нанасяте слънцезащита на всеки два часа.

Какво е важно още да знаете

Колко слънцезащита ми е нужна? 

За да намажете достатъчно лицето, шията и деколтето си, може да използвате около половин чаена лъжичка и да разнесете равномерно по кожата си. 

Гримът предпазва ли кожата ми от UV лъчите?

Не, обикновеният грим не е достатъчен, за да предпази кожата от вредните лъчи. Дори фон дьо тенът ви да притежава слънцезащитен фактор, едва ли нанасяте достатъчно количество, за да ви защити. Важно е да нанасяте всички продукти в правилната последователност – слънцезащитата се нанася след като сте измили лицето си и сте нанесли хидратиращи продукти, но преди да започнете да слагате грима си. 

Водоустойчива слънцезащита – мит или реалност?

Този тип продукти не ви освобождава от отговорността да нанасяте слънцезащитата си на всеки 1-2 часа, в зависимост от това колко се излагате на слънце и колко точно мокрите кожата си. Повечето водоустойчиви слънцезащитни кремове предпазват до 40 минути във вода, а в редки случаи до 80.


След като вече сте специалисти по слънцезащита, може да сложите банския и да отидете на море, за да се радвате на последните слънчеви лъчи или да се подготвите за дългите есенни разходки из планината. Вие спазвате ли съветите, които ви споделихме по-горе и ако да, споделете ни в коментар по какъв начин избирате слънцезащитните си продукти и колко често ги използвате.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka