0
muvko zdrawe noemvri greenlabox.bg

Movember – научи повече за мъжкото здраве

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Всеизвестен факт е, че жените живеят по-дълго от мъжете и много по-лесно може да открием информация за женското здраве, правилни диети, редовни упражнения и прочее, когато става дума за нежния пол. Ако трябва да сме конкретни, то средно мъжете живеят с 4-5 години по-малко от жените. Дали това може да се предотврати? Всъщност ние смятаме, че може! Ако се дава по-голямо поле на познаваемост на мъжкото здраве, ако се дават повече съвети за начина на живот и ходенето на лекар спре да е тема табу, то наистина може да се преборим с този проблем и да задържим любимите си мъже по-дълго време. Инициативата Movember има за цел точно това – ежегодно събитие, включващо отглеждане на мустаци през месец ноември (movember произлиза от английската умалителна дума за мустаци, „mo“ и „ноември“), за да се повиши осведомеността за проблемите на мъжкото здраве. Говорейки за мъжкото здраве, всъщност целта ни е да мотивираме всички мъжете от различни възрасти да се включат и да работят за по-ранна диагностика и ефективно лечение на болестите, което в крайна сметка да намали броя на предотвратимите смъртни случаи. 

1. Проблеми с простата

muvko zdrawe noemvri 2 greenlabox.bg

За нещо с толкова малък размер, простата всъщност може да създаде страшно много проблеми. Всички мъже са изложени на риск от проблеми с простата, освен ако разбира се, тя не е отстранена поради някаква причина. Едно от най-често срещаните състояния е ДПХ (доброкачествена хиперплазия на простата). Шансовете за нейното развитие се увеличават с всяка година:

 • Един на всеки дванадесет при възраст 31-40

 • Един на всеки двама при възраст 51-60

 • Около осем на всеки десет при възраст 80+

Най-големият проблем с това заболяване е, че понякога преминава безсимптомно и единственият начин да бъде установено, са редовните прегледи при лекаря. Ако не се премине към своевременно лечение, може да се развие проблем с пикучния мехур, тъй като урината се натрупва в него, вместо да се освобождава.

Някои симптоми изискват бърза медицинска помощ. Симптоми, които ако забележете, трябва веднага да се свържете с лекуващия си лекар са:

 • Невъзможност за уриниране;

 • Трябва да уринирате често, но това е придружено от силна болезненост, треска и втрисане;

 • Има наличие на кръв в урината;

 • Усещате силна болка в долната част на корема и пикочните пътища.

За да подкрепите своето лечение, може да се насочите и към силата на билките. За повече информация препоръчваме да погледнете статията в блога ни Билки за простата: какво трябва да знаем 

 

2. Рак на тестисите

Ракът на тестисите е сред по-рядко срещаните видове рак и засяга предимно мъже на възраст между 15 и 49 години. Може да бъде открит в ранен стадий, когато все още няма разпространение и не е засегнало други органи, но това изисква превенция. При някои мъже наличието на симптоми ги карат да потърсят медицинска помощ, но някои ракови заболявания на тестисите може да минат безсимптомно, докато не достигнат напреднал стадий. Изследването им трябва да бъде част от ежегодните прегледи, най-вече с напредването на възрастта. Все пак, симптоми, за които може да следите са:

 • Безболезнена бучка в тестиса;

 • Подуване на тестиса, което може да е придружено и от болка;

 • Усещане за тежест;

 • Болка в тестисите, скротума или областта на слабините;

 • Промени в тъканта около тестисите;

Някои данни показват, че при 75 от 100 мъже с подуване или бучка в тестиса става въпрос за рак. Наличието на близък роднина с тази диагноза също увеличава риска от нейното развитие. Например, ако баща ви е имал рак на тестисите, шансовете вие да го развиете нарастват до 4 пъти, отколкото при някой без фамилна история със заболяването.

3. Психично здраве 

muvko zdrawe noemvri 1 greenlabox.bg

Хайде де, стегни се, нали си мъж!” – дали има мъж, който не е чувал това изречение поне веднъж в живота си? За съжаление едва ли. Една от най-големите теми табу в медицината е тази за мъжкото психично здраве. Повечето си мислим, че силният пол няма чувства, няма емоции, няма нещо, което да ги счупи психически, но всъщност те просто са научени от малки да задържат всичко в себе си, да не разпознават какво усещат и да не знаят как да го комуникират с близките си. До какво води това?

 • В световен мащаб мъжете, които посягат към самоубийство са три пъти повече от жените; 

 • Най-високите нива на самоубийство са при мъже между 40 и 49 годишна възраст; 

 • Мъжете са значително по-склонни към злоупотреби с алкохол и наркотици.

До голяма степен причината за тези проблеми идва от стереотипа, който обществото създава от години. От мъжете често се очаква да изкарват прехраната и да бъдат силни, доминиращи и контролиращи. Въпреки че това не са лоши неща по своята същност, те могат да затруднят мъжете да потърсят помощ, да се отворят пред психолог и да предприемат първата крачка към по-щастлив и спокоен живот. Депресията няма пол, няма и възраст, така че ако забележите, че ваш близък изглежда сякаш има нужда от помощ – дайте му я. Поговорете с него и му покажете, че ако е искрен, има кой да го изслуша и разбере – това малко действие от ваша страна, може да спаси нечий живот.

Мъжете в живота ни са толкова важни – те са силата и опората, от която всеки има нужда. Те намират ловки решения и дават смелост, когато ни липсва. Нека се погрижим за тяхното здраве и им показваме по-често своята подкрепа!  

 
Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka