0
blog hem 1 - greenlabox.bg

Ползите за здравето от конския кестен

Време за четне: 5 минути

Съдържание:

Едно от богатствата на есента, събрало всичката позитивна и слънчева енергия на лятото са кестените. Колкото и да ни се струва, че разходката в парка е като бойно поле от падащите бодливи топчета, истината е, че няма как да подминем пренебрежително аромата на печени и топли кестени, идващ от сергията на улицата. Конския кестен, както и ядливия кестен са не само един мил спомен от детството и източник на положителни емоции, но и мощно многоспектърно лекарство. Конския кестен съдържа много полезни вещества, като минералите калий, фосфор и магнезий, витамините – А, С, В1, В2, В3, микроелементите – мед, флуор и силиций. Той не е годен за консумация, но за сметка на това, могат да се изготвят много препарати срещу различни болежки.

Какво е конски кестен?

Родината на Конския кестен е Балканския полуостров. Семената, кората, листата и цветята на конския кестен се използват при лечението на редица състояния от векове. Неговия екстракт от семена – има мощен противовъзпалителен ефект, който в миналото е помагал при болки в ставите, артрит, стомашно-чревни проблеми, крампи и треска. В Турция на пример, чаят от див кестен се използва за облекчаване на раздразнен стомах и камъни в бъбреците. В днешно време дивият кестен намира приложение основно като традиционен лек за съдови проблеми като разширени вени или хронична венозна недостатъчност. Основната съставка в конския кестен е есцин, която има антиоксидантни свойства и се бори със свободните радикали. 

7 ползи за здравето от екстракт от конски кестен

konski-kesten

 1. Може да облекчи симптомите на хронична венозна недостатъчност

Хроничната венозна недостатъчност е здравословно състояние, характеризиращо се с лош приток на кръв към вените на краката. Симптомите могат да включват:

 •       оток или подуване на краката
 •       болки в краката или крампи
 •       сърбящи крака
 •       разширени вени
 •       язви на краката
 •       слабост в краката

Често лечението е компресионна терапия или чорапи, които могат да увеличат притока на кръв към краката. Съединението есцин в конския кестен, има множество лечебни свойства, които биха могли да го направят полезно за облекчаване на симптомите на хронична венозна недостатъчност (ХВН). В изследване на 19 пациента, при 9 от тях се установява, че дневните дози от 600 mg екстракт от конски кестен, съдържащи 50 mg есцин, приемани до 8 седмици, намаляват симптомите на ХВН, включително болка в краката, подуване и сърбеж на краката.

 1. Може да лекува разширени вени

Разширените вени са подути, изпъкнали вени, които обикновено се появяват в краката и могат да бъдат причинени от хронична венозна недостатъчност. Екстрактът от конски кестен може да подобри венозния тонус, чрез подобряване на притока на кръв в краката. Освен това може да помогне за намаляване на подуването на краката и болката, свързани с разширени вени.

В 8-седмично проучване 58% от участниците, които са приемали таблетки от екстракт от семена от конски кестен 3 пъти дневно и са прилагали 2% гел от есцин локално два пъти дневно, са имали намалени симптоми на разширени вени като болка в краката, подуване, тежест.

konski-kesten5

 1. Има мощни противовъзпалителни свойства

Възпалението може да доведе до натрупване на излишна течност в тъканите, което може да доведе до задържане и подуване на течности. Есцинът е компонент в екстракта от конски кестен с противовъзпалителни свойства. Установено е, че намалява възпалението, свързано с нараняване, венозна недостатъчност и подуване. Проучванията показват, че прилагането на локален мехлем, съдържащ есцин, може да намали възпалението и подуването след травма, операция и спортни наранявания.

konski-kesten4

 1. Може да облекчи хемороидите

Хемороидите са често срещано здравословно състояние, характеризиращо се с подути вени около ануса и ректума. Симптомите са неудобни и могат да включват сърбеж, дразнене, болка и ректално кървене. Конският кестен съдържа множество химични съединения, наречени сапонин и флавоноид, а най-мощното му вещество, наречено есцин, намалява възпалението и подуването на кръвоносните съдове и помага при ректално кървене. Лечението на хемороиди с конски кестен помага чрез:

 •         укрепване на стените на вените
 •         намаляване на подуването на тези съдове
 •         предотвратяване на по-нататъшно разграждане на капилярите
 •         подобряване на еластичността на съдовете

В скорошно проучване конският кестен показа, че помага да се насърчат силите на свиване във фибробластите. Тези клетки са необходими за процеса на зарастване на рани, а също така помагат при ректално кървене и хемороиди. В нашия Hem Care Cream, се доверяваме изцяло на екстракта от конски кестен, заради противовъзпалително и кръво-спиращо действие, той намалява болката, сърбежа и паренето. Първият запис на конски кестен, използван за хемороиди, датира от 1800 г, това е с над 250 години регистрирана ефективност.

 1. Има антиоксидантни свойства

Екстрактът от конски кестен съдържа мощни антиоксиданти – съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Твърде много свободни радикали могат да доведат до възпаление и клетъчно увреждане. Екстрактът от конски кестен е богат на флавоноидни съединения, включително кверцетин и кемпферол, които имат мощни антиоксидантни свойства.

Изследване установи, че екстрактът от семена от есцин и конски кестен притежават антиоксидантни свойства, но екстрактът от семена от див кестен има по-големи ефекти, отколкото самият есцин. Това може да се дължи на синергичните ефекти на компонентите в екстракта.

 1. Съдържа съединения за борба с рака

Освен мощните си противовъзпалителни свойства, изследванията също показват, че есцинът има противоракови ефекти. Тези проучвания установяват, че есцинът може значително да намали растежа на туморните клетки при някои видове рак като рак на черния дроб, левкемия и множествена миелома.

В допълнение, проучвания установяват, че есцинът може да причини клетъчна смърт в ракови клетки като рак на панкреаса и рак на белия дроб.

 1. Може да помогне при мъжко безплодие

Една от причините за мъжкото безплодие е варикоцеле или подуване на вените в близост до тестисите. Двумесечно проучване при над 100 мъже с свързано с варикоцеле безплодие установява, че приемането на 30 mg есцин на всеки 12 часа подобрява плътността на сперматозоидите, подвижността на сперматозоидите и качеството на спермата. Освен това размерът на варикоцеле намалява с приема на есцин.

Според лечителя Петър Димков, кестените са “акумулатори на слънце и енергия”. Негова препоръка е всеки да носи по един или два кестена в джоба си, като по този начин човек защитава енергийното си поле от външни влияния. Според народния лечител, на физическо ниво, кестените предпазват ставите и сухожилията от артрит. 

konski-kesten3

Лечебните свойства на конския кестен имат многоспектърно приложение. Ние, от Green Derma Lab, разчитаме на него в борбата с хемороидите. Те са пряко свързани с повишеното налягане в кръвоносните съдове, екстрактът от конски кестен, намалява съсирваемостта на кръвта, което прави нашия Hem care cream перфектният съюзник в облекчаване на симптомите при хемороиди. Със свойството си да укрепва капилярните и венозните стени, Hem care cream, предотвратява образуването на тромби в кръвоносните съдове и подпомага разнасянето на вече образувани тромби.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka